čtvrtek 13. listopadu 2014

Red Dragon 3 a oprava náustku

Všichni, kdo mne znají, vědí, že mám slabost pro staré, tzv. České buldočky, např. Old River.
Tyto dýmky se u nás hojně prodávali,ale kvalita dřeva a zpracování nebyla nic moc, také vrtání se moc neřešilo a tak, když někde narazím na takovou zanedbanou, ale dobře vrtanou dýmku, tak ji koupím a hodím ji do krabice, kde jsou dýmky na náhradní díly . Také spousta lidí mi ty bezcené , nebo zničené dýmky dává a jejich použitelné části vlastně recykluji :-)

 

Občas, když někdo má touhu po staré dýmce, tak krabici vysypu na stůl a probírám se tím, než něco najdu. Tentokrát me kamarád požádal o dýmku ze série Red Dragon, což je kompletně vytuňená dýmka Old River. Na tyto účely používám dýmky, které nejdou bez nesmyslného úsilí zrepasovat do původního stavu. A z takového základu vznikla další dýmka Red Dragon






No a když jsme u té krabice, tak další kamarád, při neopatrné manipulaci s čističem, rozlomil náustek
na staré Anglické dýmce Orlik.

 Mohl jsem zvolit dvě řešení, buď udělat náustek nový, což by byla vzhledem ke kovové značce na náustku škoda, nebo se ho pokusit opravit. Vzhledem k tomu, že se jednalo o spodní stranu náustku, která nebude vidět, tak jsem zvolil druhou možnost, kterou jsem již před časem několikrát vyzkoušel.

Seřízl jsem náustek a pilníkem dorovnal plochy.

V krabici jsem našel zlomený náustek podobné šířky a seřízl ho také a zároveň si připravil kouřový kanálek. Dopiloval jsem obě části, aby to na sobě sedělo.

 A po přilepení, jsem dobrousil tvar náustku a upravil ho do finální podoby, včetně úpravy
kouřového kanálku.

Potom už zbývalo jen náustek vyleštit.


No a tady jsem si trochu naběhl.....  Ono záplatovat anglický ebonit , československým socialistickým ebonitem není úplně to pravé ořechové, protože rozdíl v kvalitě materiálů je propastný, ale stejně jsem jiný neměl, tak co nadělat a kamarád je rád, že má svou oblíbenou dýmku zpět a může jí v klidu kouřit. Také jsem si na příští opravy pořídil černé lepidlo, aby ta spára nebyla tak vidět.

Závěrem omluvte kvalitu fotek, bylo to foceno mobilem .....

1 komentář:

  1. JJ, šikovné ruky ako vždy. Palec hore! Záplata na náustku je zo spodnej strany, takže pri bežnom používaní ju nikto nemá šancu odhaliť.

    OdpovědětVymazat